Etiketter

fredag 21 mars 2014

Sårbara och Optimala platser

3 sårbara platser

Haiti: Haiti drabbas oftas av jordbävningar. I västindien där Haiti ligger kolliderar två plattor, de drabbas även ofta av tropiska stormar och orkaner varje år. Eftersom husen är så lättbyggda och ihop tryckta är det lätt för en tsunami att förstöra husen. Översvämningarna och tsunamisen kan förstöra el och vatten ledningar. Det var även en jordbävning där år 2010. 212 000 personer dog och 300 000 blev skakade. Människorna har fortfarande inte återhämtat sig sen händelsen. Pga tsunamisarna och jordbävningarna är det ganska lätt att se att Haiti är en sårbar plats.

Som lösning kan man skicka dit flera läkare som kan utbilda individer till att bli läkare så att dom vet hur man ska ta hand om människor ifall det förekommer en jordbävning eller en tsunami. Tex Japans huskonstruktion är grymt bra, så dem kan hjälpa haiti att få det lika bra. Vilket kommer leda till att inte så många folk kommer till skada.

Bangladesh: Bangladesh är en väldigt sårbar plats eftersom det konstant regnar där, så det leder till hemska översvämingar. Om havsnivån stiger med 1,5 meter kommer fler av Bangladesh invånare att drabbas av översvämningar. I Bangladesh kan det regna upp till elva km per år. Människorna utsätts av många stormar och översvämingar, det leder till att många hus blir förstörda. Detta gör Bangladesh till en sårbar plats.

För att förebygga detta kan Bangladesh bygga kanaler som leder bort vattnet. Det kan ju vara lite svårt eftersom man måste ha kunskapen till att göra det, så därför kan individer från andra länder hjälpa Bangladesh och även utbilda dom till att kunna göra detta.


Fillippinerna: Fillippinerna ligger i södra Asien, norr om Australien och söder om Vietnam. Det största problemet i Fillippinerna är att det ofta förekommer jordbävningar och vulkanutbrott. Största delen av landet ligger i områden med jordbävningar. För ungefär ett år sedan var det en stor jordbävning i Fillippinerna. Det var främst de fattiga som blev utsatta. De fattiga blev mest utsatta eftersom deras bostäder inte är så bra byggda för jordbävningar. Husen rasade alltså. 

Som den bästa lösningen är att lägga ner pengar eller skicka människor som kan och är bra på att bygga bostäder ner till filipinnerna så de kan hjälpa invånarna i den fattiga delen lära sig bygga bra bostäder. Man kan tex bygga husen på gummikuddar, dom stabiliserar husen och minskar skakningarna.

3 optimala platser


Södra Sverige (skåne) Södra Sverige ligger i den tempererade zonen. Landet är i allmänhet ett rikt land pga tex handeln. Vi kan även tex bygga upp vårt samhälle eftersom vårt klimat är så bra. Skåne har en bra odlingsmark, vi har en bra utbildning och en väldigt bra ekonomi. Vi har även en bra infrastruktur och vi ligger långt ifrån jordbävningar och vulkanutrbrott. Därför är denna plats väldigt bra att bo på. Ett problem kan uppstå i framtiden, överbefolkning. om allt fler och fler människor flyttar hit kan det vara en väldigt farlig plats att bo på och så skulle delar av jordbruket försvinna pga att vi skulle bygga hus på dessa ytorna.


New york
New york är en stad med en stor befolkning alltså 8,2 miljoner invånare. De lider inte av överbefolkning eftersom de har mycket resurser. Staden ligger väldigt bra till ekonomiskt, och har också starkt globalt inflytande inom t. ex utbildning, poltitik och media. Staden ligger inte i några riskzoner för tsunamis, jordbävningar eller aktiva vulkaner. Deras klimat är ganska likt sveriges, kallt på vintern och varmt på sommaren, alltså tempererat klimat. 

På grund av alla människor som bor i New York som tar runt sig i staden med olika transportmedel är luften lite förorenad. Skulle befolkningen fortsätta och öka mer skulle även luften bli mer förorenad vilket leder till att New York blir en sårbar plats. Och folket i New York skulle nog behöva använda munskydd som dom använder i Peking och Tokyo. För att hindra till att det leder till något så hemskt så skulle el-bilar vara ett smart val som skulle minska utsläppen.


Norge
Norge ligger i norra Europa i Skandinavien. Norge har både tempererat klimpat, polarklimat och artisk klimat. Norge har en stadig ekonomi som försörjs av dess geografiska plats. Det norska folket kan försörja sig på sitt breda innehav av olja. Förutom oljan så exporterar de även vattenkraft, trä och naturgas, de har även lägst arbetslöshet. 


Eftersom majoriteten av deras pengar kommer från olja exporten kommer Norge bli i en rätt så stor ekonomisk kris när oljan tar slut. Det finns människor som väljer att bo i Sverige men jobba i Norge eftersom man tjänar bätte i Norge och man får även jobb mycket lättare där. Men bostäderna och livmedeln är mycket dyrare i Norge. Eftersom Norge låter så många jobba där som inte bor i Norge kan det leda till överbefolkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar