Etiketter

fredag 27 februari 2015

Diskussion "Irl"

Diskussion av: Linn, Agnes, Sonya, Amina, Jennipher

1 a) Pappan gjorde fel när han inte agerade. Han borde förstått att Elias inte mådde bra och gjort något mer för att hjälpa honom. Pappan hade kunnat ta reda på vad som hänt innan det var "för sent"

b) Bildläraren svek honom grovt eftersom hon inte gjorde någonting för att hjälpa honom när Agnes ritade ett porträtt av honom (fast en gris). När allihop sprang ut gjorde hon ingenting, hon sprang inte efter dem och man såg henne heller aldrig senare, så hon brydde sig inte alls. Vi tycker också att pappan svek Elias till viss del när han lätt gav sig.

c) För att han skäms och för att han inte vill få mer problem. Om det kommer ut att han har berättat för någon vuxen så kanske folk börjar reta honom för det också.

d) De kunde agerat helt annorlunda. Rektorn visste ju att Elias hade problem med (främst) 3 andra personer i hans klass och hon kunde definitivt gjort någonting åt saken. Även om de andra sa att de inte gjort något så förstod man ju att rektorn visste ändå eftersom hon höll kvar Elias och pratade om det.

2 a) Nej, det tycker vi inte. Alla människor har ljusa och mörka sidor oavsett vad. Vi som ungdomar påverkas inte speciellt mycket av det, vi blir inte mer elaka av att se en film där folk är elaka. Vissa kan trots allt tycka att man påverkas, kanske ge personer idéer och tankar på hur man kan kränka någon, men i slutändan är det bra att man då också visar konsekvenserna av det som blir och av ett sådant beteende.

b) Vissa i vår grupp tycker att man borde hämnas och vissa tycker inte det. Men i helhet så anser vi alla att man åtminstone borde säga ifrån. Vi tycker dessutom att det är en annan sak att hota någon tillbaka. Om person 1 kränker person 2, så tycker vi att person 2 har rätt att hota person 1 med att göra det tillbaka, men inte att faktiskt göra det. Om person 2 skulle göra ungefär samma sak tillbaka, alltså hämnas, så skulle den personen vara lika dålig som den första personen (moraliskt sätt så är det fel att hämnas, men inte att hota, ungefär, men allting är relativt...).

c) Det var fel av Elias att ha en plan på att hämnas så grovt men av Agnes att sedan utföra den planen mot honom istället var ännu mer fel. Han ångrade sig trots allt och drogade henne aldrig.

3 a) Vi tycker att det var en bra plan. Det var värt att riskera det som de riskerade för att få den konsekvens som de sökte efter och fick. Även om det var en väldigt grov "vit lögn" så tycker vi att det var bra av dem. Istället för att agera så sent och ta till så starka åtgärder så kunde vuxna ha stått upp för Elias mycket tidigare, och Elias kunde kanske också försökt stå upp lite mer för sig själva.


b) Han var mobbad och ville att folk skulle visa empati för honom och förstå hur han kände sig. Han fick inget stöd och inte speciellt mycket hjälp från sina klasskamrater (men ändock lite hjälp från två stycken personer, t.ex. han som filmade och hans kompis). Det är inte alls svårt att förstå varför han krävde uppmärksamhet och ville att folk skulle se och veta vad som försiggick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar