Etiketter

onsdag 11 februari 2015

Uppkomst av ljus - labbrapport

Uppkomst av ljus - Labbrapport

Uppgift: 
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?

Syfte: Syftet är att man så koll på hur man skriver en labbrapport och att få koll på ljusets spektrum i olika ämnen.

Materiel:
  • Stativ
  • Färgpennor
  • Papper
  • Spektroskåp
  • Högspänningskälla
  • Glödlampa
  • Lysrör med olika gaser

Utförande: 
- Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
- Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
  • Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller

Först började jag med att titta på en glödlampa, jag minns att färgerna på glödlampan var grön, gul och röd. Jag fick titta flera gånger med hjälp av spektroskopet eftersom man inte såg färgerna så tydligt. Sedan kollade jag på lysröret och då såg jag färgerna direkt. Färgerna var blå, röd, gul och grön. Sedan fick jag och min labbpartner välja två ämnen och vi valde helium och neon. Gemensamt med vår lärare bytte vi ut de olika lysrören. Vi ritade upp det vi såg på pappret och jämförde de.


Hypotes: 
Jag tror att olika ämnen ger olika spektrum eftersom deras intensitet är olika och de har olika många atomer, elektroner och de sitter olika nära varandra.
Det kan uppkomma olika spektrum ifall ljuset bryts olika i de olika ämnena.


Reslutat:

Glödlampa:
När jag kollade på ljuset från en glödlampa så såg jag några få färger och de var: grön, gul och röd. Man såg även att alla färger satt ihop. Glödlampans spektrum kallas för ett kontinuerligt spektrum.








Lysrör:
Lysröret var ganska likt glödlampan förutom att jag såg blå färg på lysröret. Linjerna satt med lite mer mellanrum men den kan endå kallas för bandspektrum.








Neon: 
Här såg man inte alla färger så tydligt, därför fick man titta om flera gånger för att se, färgerna jag såg var: grön, orange, gul, röd och lila. Linjerna satt ihop därför är det ett bandspektrum







Helium:
När vi kollade på denna så såg man inte heller så tydligt, linjerna var tunna och inte alls många, det kallas för linjespektrum.









Slutsats

Hur uppkommer ljus?
När ljus uppkommer är det atomerna som sänder ut det. Det sker när en elektron hoppar från sin innersta bana till en bana längre ut och sedan “hoppar” tillbaka. Det sker vid uppvärmning av ämnet. När elektronen väl är i en yttre bana än den ursprungliga så vill den tillbaka och när det sker så avger atomen energi, en blixt eller ljus. Vilken typ av ljus det är bestäms av vilken bana den hoppar tillbaka till, t.ex. om den faller tillbaka till bana 2 så avger atomen synligt ljus. Men om elektronen faller tillbaka till bana 1 så avger atomen ultravioletta strålar, som ögat inte uppfattar, alltså inte ser. Om den skulle falla tillbaka till bana 3 så uppstår infrarött ljus. Människor kan inte se ultravioletta strålar, men de kan vissa djur t.ex. insekter. Det är s.k. UV-strålning som gör oss solbrända och för mycket av det kan leda till hudcancer. Infrarött ljus är det man känner. Varmt ljus kan man säga.

Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Det beror helt på hur atomens uppbyggnad ser ut eftersom att elektronerna hoppar i olika banor. Ett ämne kan även ha olika många elektroner och elektronerna kan hoppa olika långt därför bildas det spektrum.

Varför uppkommer olika typer av spektrum (linje-,band och kontinuerligt spektrum)?

Bandspektrum - Bildar atomerna molekyler får vi bandspektrum, tunna linjer utan bredare band

Linjespektrum - linjespektrum är en uppdelning av ljuset i olika våglängder där en mängd olika spektrallinjer framträder.

Kontinuerlig spektrum - Molekyler bildas när atomerna klumpar ihop sig vilket gör så att det ser ut som att färgerna flyter samman


Kommentera din hypotes: 
Jag tycker att min hypotes delvis eftersom jag skrev att jag trodde att olika ämnen gav olika spektrum på grund av de har olika många atomer, elektroner osv
Felkällor : 
  • Ljusröret kanske kan vara sönder och det leder till att de inte fungerar och inte ger ifrån sig tydligt ljus för ämnet 
  • Det kan vara svårt att se vilka färger som visas på grund av att lampan i rummet är på och det kan distrahera ögat
  • Vi hann inte gå igenom alla ämnen och då kan jag på det sätt jämföra så många
  • Det är ganska lätt att blanda ihop de olika lysrören eftersom alla ser likadasna ut

Förbättring:
  • Man kan se till att alla ljusrör fungerar som de ska innan användning
  • Släck lamporna i rummet, försök att inte bli distraherad av något
  • Eftersom jag och Emil fick gå igenom labben snabbt med vår lärare och hade ont om tid så kanske vi kunde gått igenom andras resultat osv.
  • Man kanske borde lägga lysrören i en speciell ordning så man vet vilken som är vilken vid användning.

Användningsområde:

  • Medicin - Behövs till strålningen som används i medicinska sammanhang, exempel röntgen.
  • Astronomi - Undersöka stjärnor kan man göra genom att titta på deras ljus. Man kan  också se hur de är uppbyggda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar